TARTUFI IZ ISTRE

tartufi iz istre

U samom srcu Istre, između srednjovjekovnih gradića Buzeta i Motovuna proteže se Motuvunskom šuma koja je stanište podzemne gljive-tartufa.Zbog mediteranske klime i šumske vegetacije, tartufi iz Istre smatraju se među najkvalitetnijima i najcjenjenijima na svijetu.Tartufi rastu u vlazi Motovunske šume i moguće ih je pronaći na dubini od 5cm pa sve do 30cm pa i više, te rastu u simbiozi sa korijenom drveća.

U hrastovim šumama koje se protežu dolinom rijeke Mirne moguće je pronaći nekoliko vrsta tartufa koji se mogu pronaći samo uz pomoć dobro istreniranih pasa.

Bijel tartuf Tuber magnatum pico dozrijeva od rujna do siječnja, ima izrazito intenzivan i ugodan miris, te se smatra najcjenjenijim tartufom. Za razliku od crnih tartufa, bijeli tartuf se ne može uzgajati te je dostupan samo u prirodnom staništu. Bijeli tartuf iz Motovunske šume, zbog mediteranske klime i specifične šumske vegetacije smatra se među najkvalitetnijima u svijetu, te je sve više prisutan u elitnijim restoranima diljem svijeta.

Osim bijelog tartufa, u dolini rijeke Mirne nalaze se i crni ljetni tartuf (Tuber aestivum) koji raste ljeti i najčešća je vrsta crnog tartufa, crni jesenji tartuf Tuber Uncinatum te crni zimski tartuf (Tuber melanosporum) koji se smatra najkvalitetnijim crnim tartufom, raste od siječnja do proljeća a još ga se naziva i plemeniti crni tartuf.

U Istri mnoge obitelji gaje tradiciju lova na tartufe koju su nasljedili od svojih predaka, te se kao takva prenosi sa koljena na koljeno, uz strogo čuvanje tajni o samim pozicijama za traženje, dresuri pasa i slično.

 

NAJVEĆI TARTUF NA SVIJETU

 

Za značaj Istre kao regiju koja je u svijetu sve više prepoznatljivija kao regija tartufa visoke kvalitete, uvelike je pridonio i pronalazak najvećeg bijelog tartufa koji je težio 1,31kg i koji je tada uvršten u Guinnesseovu knjigu rekorda.

Od tada potražnja za Istarskim tartufima, posebice bijelog Tuber Magnatum Pica sve je veća, te se Istarski tartuf  polako i brendira, a mogućega je sve češće pronaći i na elitnijim meniima diljem svijeta.

Na jesen u srcu sezone bijelog tartufa, sada se već tradicionalno odvijaju manifestacije posvećene tartufu i to u samoj zoni tartufa-Buzetu, Motovunu i Livadama.

Osim sajma tartufa, u Livadama je također postavljena i replika najveće pronađenog tartufa, te se za to mjesto  okruženo Motovunskom šumom zna reći da je svjetski cantar tartufa.

Gdje se mogu kupiti tartufi iz Istre ?

 

Tartufe je najbolje konzumirati sviježe, a da bi znali da imamo kvalitetan tartuf on mora biti intenzivnog mirisa, mora biti tvrde i kompaktne strukture te sviježe ubran prije same konzumacije.

Obiteljski obrt Tartufi Istra veliku pažnju pridaje da tartufi ubrani u jutarnjim satima od naših vrijednih lovaca, već istoga dana krenu prema kupcu, te unutar 48h dolaze na odredište diljem svijeta.

Obzirom na blagodati klime koju Istra ima, u mogućnosti smo kroz cijelu godinu nuditi sviježe sezonske tartufe, a  van sezone moguće ih je konzumirati u raznim varijantama, konzerviran u otopini soli, razne varijante umaka, u maslinovo ulju, razni namazi i td, a moguće ih je naručiti preko web shopa ili  na licu mjesta u našem shopu u Motovunu u sklopu kojeg se isti mogu i degustirati.