TARTUFI U ISTRI

Tartufi su poznate podzemne gljive koje svoja plodišta najčešće razvijaju od 5 do 30 cm ispod zemlje. Svojim prepoznatljivim i specifičnim mirisom i okusom prava su gurmanska poslastica,. Najpoznatije nalazište tartufa u Hrvatskoj je dolina rijeke Mirne gdje je prirodno stanište tartufa za čije pronalaženje služe trenirani psi tragači. Tartufima odgovara propusno i rastresito tlo s većim udjelom šljunka i pijeska, pa im je Motovunska šuma u dolini rijeke Mirne najidealnije i najpogodnije područje za rast.

Istarski tartufi nadaleko su poznati po svojoj kvaliteti, i kao takvi sve češće pronalaze svoja mjesta u najrenomiranijim svjetskim restoranima, posebice bijeli jesenji tartuf Tuber Magnatum Pico, po kojem je i Motovunska šuma najpoznatija.

U Istri osim bijelog tartufa nalazimo i nekoliko vrsta crnih tartufa koje nalazimo tokom cijele godine, te su kao takvi uvijek dostupni u svježoj varijanti.

VRSTE TARTUFA U ISTRI

Tuber Magnatum Pico

Ova vrhunska gastronomska delicija najskuplji je i najcjenjeniji tartuf na svijetu. Najčešće se konzumira svjež ili se dodaje nariban na paštu, meso ili ribu. Svojom aromom oplemenjuje svako jelo i dovoljna je tek neznatna količina ovog gurmanskog dragulja da svako jelo dobije novu dimenziju. Ova vrhunska delicija dostupna je u periodu od 01.rujna do 31.prosinca.

Tuber melanosporum

Poznat i kao crni plemeniti tartuf, vrlo intezivnog mirisa. Bere se tijekom čitavog zimskog perioda, pogotovo prvih mjeseci u godini, ispod stabla hrasta, lješnjaka i crnog graba. Koristi se u različitim kulinarskim kombinacijama, a idealan je nariban na tjestenini, svježem toplom prepečencu uz kombinaciju maslinovog ulja. Ovaj je tartuf najcjenjeniji među crnim tartufima.

Tuber aestivum

Najrasprostranjeniji je tartuf koji raste u ljetnim mjesecima. Miris je manjeg intenziteta, ali je zbog pristupačnosti vrlo omiljen u kulinarstvu. Može se koristiti i sirov, samo lagano nariban na več gotovo jelo, ali se može i lagano zagrijavati kako bi se dobili intenzivniji okus i aroma.

Tuber uncinatum

Jesenji crni tartuf, vrlo sličan ljetnom ali intezivnijeg mirisa i okusa te nešto manje veličine. Dostupan je u razdoblju od 31.listopada-31.siječnja.

Povijest tartufa

Tartufi su bili poznati već Rimljanima i Babiloncima, a u Europi se počinju spominjati u 14 stoljeću. Spominjali su se i početkom 18 stoljeća kada ih je francuski botaničar Joseph Pitton de Tournefort detaljno promatrao i opisivao, te kada je Alfonso Ciccarelli.. napisao prvu knjigu o njima. Stotinjak godina poslije tartufe su počeli znanstveno istraživati u  Italiji  (Carlo Vittadinin), a kasnije I u  Francuskoj  (braća Louis-René i Charles Tulsane). Na meniju Bečkog kongresa prvi put su se službeno našli 1815. godine. Od tada su se tartufi počeli prepoznavati, no tek dosta godina kasnije su dobili na visokoj vrijednosti I postali neizostavna delicija na stolovima gurmana diljem svijeta.