Tartufi Istra

Prekrasna Istra, čudesan i bajkovit poluotok kojeg su Rimljani nazivali Terra Magica, stanište je tartufa, zlata vrijedne I podzemne gljive čiji su miris I okus nadaleko poznati. Kako je Istra svjetski poznata destinacija za tartufe svjedoči I pronalazak najvećeg bijelog tartufa u svijetu koji je zabilježen I u Guinnessovoj knjizi rekorda. Reputacija Istre kao jednog od nauglednijih I najpoznatijih svjetskih pronalazišta tartufa gradila se godinama, a poštujući tradiciju I obiteljsko nasljeđe s ljubavlju prema Istri I zlata vrijednoj podzemnoj gljivi tartufu – nastao je mali obiteljski obrt Tartufi Istra.

OBITELJSKA TRADICIJA

U obitelji Bartolić znanje i tradicija o tartufima sežu u daleke pedesete godine prošlog stoljeća kada je nono iz hobija pronalazio tartufe sa svojim prijateljima. Tartufi tada nisu bili na vrijednosti, dobilo bi se tek nešto sitno za njih jer znanje o njima nije bilo ni približno kao danas, a bilo ih i je puno više. Kako se tradicija prenosi s koljena na koljeno, otac je nastavio s lovom na tartufe, a kasnije i sin. Sve dobre i vrijedne stvari se rađaju poštujući tradiciju i obiteljsko nasljeđe tako da Tartufi Istra osim znanja koje se prenosilo s koljena na koljeno posjeduju i ljubav koja prožima svaki njihov proizvod od tartufa. Upravo tako je i započela priča s vrhunskim proizvodima od tartufa koji osim glavne i vrijedne namirnice – tartufa, koriste visokokvalitetne i domaće sastojke s istarskog podneblja.

MOTOVUN

Motovun, lijepi povijesni gradić koji je smješten na brežuljku iznad doline rijeke Mirne,  osim bogate povijesti i srednjovjekovnog izgleda poznat je po Motovunskoj šumi koja skriva mnoga blaga. Jedno od blaga su svakako tartufi – zlata vrijedne podzemne gljive čiji su izgled, miris i okus nadaleko poznati. Motovunska šuma je najveće jedinstveno svjetsko stanište bijelog tartufa (Tuber magnatum Pico).